gambar orang doa selepas solat fardhu
Doa, Sholat

Doa Selepas Solat Fardhu

Jangan keburu pergi dan berdiri selepas solat fardhu, membaca doa menjadi salah satu amalan agar Anda mendapat berkah dan ketenangan dari Allah SWT.

Sebagai umat Islam kita wajib melaksanakan apa yang telah ditentukan oleh syariat, seperti melaksanakan solat, zakat, puasa dan haji jika mampu.

Membincangkan solat.

Salah satu amalan baik yang dicontohkan oleh Rasulullah adalah untuk berdoa selepas solat fardhu.

Doa salah satu bentuk usaha atau usaha untuk bertanya dan meminta sesuatu dari Tuhan.

Doa selepas solat fardhu mengikuti sunnah memang ada prosedur, sehingga sesuai dengan apa yang diajar oleh Nabi.

Di sini kami menyemak dan meringkaskan prosedur doa selepas solat fardhu terbaik dan lengkap mengikut sunnah.

Sebelumnya baca cara solat, agar kita bisa melaksanakan solat dengan betul.

Doa Selepas Solat Fardhu

1. Membaca Istighfar

Bacaan pertama selepas solat fardhu adalah membaca istighfar untuk memohon ampunan kepada Allah.

أَسْتَغْفِرُ اللهَ العَظِيْمَ اَلَّذِي لآ إِلَهَ إِلَّا هُوَ اْلحَيُّ اْلقَيُّوْمُ وَأَتُوْبُ إِلَيْهِ

“Astaghfirullah Hal Adzim Alladzi La ilaha Illa Huwal Hayyul Qoyyumu Wa atubu Ilaihi.” (Sebanyak 3x).

Maksudnya:

“Saya mohon ampun Allah yang maha kuasa, Tuhan, tidak ada Tuhan selain Dia Yang paling maha pengasih Hidup Berdiri Sendiri, dan aku bertobat untuk Dia.”

2. Baca Doa Penyelamatan

Membaca zikir berikutnya adalah untuk membaca doa penyelamatan untuk diselamatkan dari keburukan dan kelemahan.

اَللّهُمَّ اَنْتَ السَّلاَمُ وَمِنْكَ السَّلاَمُ تَبَارَكْتَ يَاذَاْلجَلاَلِ وَاْلاِكْرَامِ

“Allahumma antassalam waminkassalam tabarakta Ya Dzaljalali wal ikram.”

Maksudnya:

“O Tuhan, Kau Seperti-Salaam (mangsa kejelekan-kejelekan, kekurangan dan kerosakan) dan Anda seperti-salaam (keamanan), Maha Berkat Kepadamu O Inti Yang Maha kuasa Agung dan Agung Baik.”(HR. Muslim).

3. Baca Ayat Allah

Setelah membaca doa penyelamatan berikutnya adalah untuk membaca ayat allah.

لاَ إِلَـهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرُ

“Laa ilaha illallah wahda, laa syarika lah, Lahul mulku wa lahul hamdu wa huwa ‘ala kulli syai-in qodiir.”

Maksudnya:

“Tidak ada Tuhan layak menyembah kecuali Tuhan yang Maha esa, tidak ada sekutu untuk Dia. Untuk kerajaan. Untuk idolanya. Dia adalah Maha kuasa ke atas segala-galanya.”

لاَ إِلَـهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرُ. لاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللهِ، لاَ إِلَـهَ إِلاَّ اللهُ، وَلاَ نَعْبُدُ إِلاَّ إِيَّاهُ، لَهُ النِّعْمَةُ وَلَهُ الْفَضْلُ وَلَهُ الثَّنَاءُ الْحَسَنُ، لاَ إِلَـهَ إِلاَّ اللهُ مُخْلِصِيْنَ لَهُ الدِّيْنَ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُوْنَ

“Laa ilaha illallah wahdahu laa syarika lah. Lahul mulku wa lahul hamdu wa huwa ‘ala kulli syai-in qodiir. Laa hawla wa laa quwwata illa billah. Laa ilaha illallah wa laa na’budu illa iyyah. Lahun ni’mah wa lahul fadhl wa lahuts tsanaaul hasan. Laa ilaha illallah mukhlishiina lahud diin wa law karihal kaafiruun.”

Maksudnya:

“Tiada Rabb yang berhak disembah kecuali Allah, Yang Maha Esa, tidak ada sekutu bagiNya. BagiNya kerajaan dan pujaan. Dia Mahakuasa atas segala sesuatu. Tidak ada daya dan kekuatan kecuali (dengan pertolongan) Allah. Tiada Rabb yang hak disembah kecuali Allah. Kami tidak menyembah kecuali kepadaNya. Bagi-Nya nikmat, anugerah dan pujaan yang baik. Tiada Rabb (yang hak disembah) kecuali Allah, dengan memurnikan ibadah kepadaNya, sekalipun orang-orang kafir sama benci.”

4. Baca Doa Syukur Kepada Tuhan

Bacaan dzikir selanjutnya adalah membaca doa pujian bagi Allah.

سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ وَلاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ

“Subhanallah Walhamdulillah Wala Ilaha Illallah Wallahu Akbar”. (Sebanyak 33 kali).

Maksudnya:

“Kemuliaan Allah, segala puji bagi Allah, tiada tuhan melainkan Allah dan Allah maha Besar.”

5. Membaca Surah Al Fatihah

Sebagai ibu dari Al Quran maka bacaan zikir selanjutnya adalah membaca surah Al Fatihah

الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ . الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم . مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ . إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ . اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ . صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّالِّينَ

“Alhamdu lilla_hi rabbil ‘a_lamin. Ar Rahmaanirrahiim. Maaliki yaumiddiin. Iyyaaka na’budu wa iyyaaka nasta’iin. Ihdinash-shirraatal musthaqiim. Shiraathal ladziina an’amta ‘alaihim ghairil maghduubi ‘alaihim waladh-dhaalliin”

Maksudnya:

“Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam, yang maha Pemurah, Lago maha Pengasih, Pemilik hari pembalasan. Hanya untuk Anda, kami menyembah dan kepada Anda sahaja kami meminta bantuan. Tunjukilah kami jalan yang lurus (iaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau beri nikmat kepada dia, bukan (jalan) mereka yang sedang marah, dan tidak (juga jalan) mereka yang sesat.”

6. Membaca Ayat Kursi

Zikir selepas solat wajib berikutnya adalah untuk membaca ayat kursi

اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لَا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلَا نَوْمٌ لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلَّا بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهِ إِلَّا بِمَا شَاءَ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَلَا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ

“Alloohu laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum, laa ta’khudzuhuu sinatuw walaa naum. Lahuu maa fissamaawaati wa maa fil ardli man dzal ladzii yasyfa’u ‘indahuu illaa biidznih, ya’lamu maa baina aidiihim wamaa kholfahum wa laa yuhiithuuna bisyai’im min ‘ilmihii illaa bimaa syaa’ wasi’a kursiyyuhus samaawaati wal ardlo walaa ya’uuduhuu hifdhuhumaa wahuwal ‘aliyyul ‘adhiim.”

Maksudnya:

Tidak ada tuhan (berhak atau dibenarkan untuk disembah), tetapi Dia, hidup, abadi, menjaga (makhluk). Itu tidak mengantuk dan tidak tidur.

Itu adalah apa yang ada di langit dan apa pun yang ada di bumi. Tidak ada yang dapat memberikan perantaraan dengan Allah, tanpa izin dia.

Sesungguhnya, Allah adalah mengetahui apa yang sebelum mereka dan di belakang mereka. Dan mereka tidak tahu apa-apa itu pengetahuan kecuali apa yang dia kehendaki.

Tempat duduk Tuhan termasuk langit dan bumi. Dan Tuhan memelihara mereka, dan Allah adalah yang paling tinggi, paling besar.”(JAM. Al Ayat ayat 255).

7. Membaca Al Ikhlas, Al Fatihah dan Naas

Zikir selepas solat berikutnya yaitu dengan membaca surah Al Ikhlas, Al Falaq dan An Naas

Surah Al Ikhlas

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ . اللَّهُ الصَّمَدُ . لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ . وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ

“Qul huwallahu ahad, allahu somad, lam yalid wa lam yụlad, wa lam yakul lahụ kufuwan ahad.”

Maksudnya:

Katakan (Muhammad), “Dia adalah Allah, Yang Maha kuasa, Tuhan tempat yang meminta semuanya, (Tuhan) tidak mempunyai anak dan tidak juga telah dilahirkan, Dan tak ada yang setanding dengan-Nya

Surah Al Falaq

قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ . مِنْ شَرِّ مَا خَلَقَ . وَمِنْ شَرِّ غَاسِقٍ إِذَا وَقَبَ . وَمِنْ شَرِّ النَّفَّاثَاتِ فِي الْعُقَدِ . وَمِنْ شَرِّ حَاسِدٍ إِذَا حَسَ

“Qul auudzu birobbil falaq. Min syarri maa kholaq. Wa min syarri ghoosiqin idzaa waqob. Wa min syarrin naffaatsaati fil ‘uqod. Wa min syarri haasidin idzaa hasad.”

Itu adalah :

Aku berlindung untuk Tuhan fajar, dari kejahatan makhluk-Nya, dan dari kejahatan malam saat pitch-gelap, dan dari kejahatan wanita-wanita ahli-ahli sihir yang meniup pada simpulan-simpulan, dan dari kejahatan senang apabila dia iri.

Surah An Naas

قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ . مَلِكِ النَّاسِ . إِلَهِ النَّاسِ . مِنْ شَرِّ الْوَسْوَاسِ الْخَنَّاسِ . الَّذِي يُوَسْوِسُ فِي صُدُورِ النَّاسِ . مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ

“Qul auudzu birobbinnaas. Malikin naas. Ilaahin naas. Min syarril waswaasil khonnaas. Alladzii yuwaswisu fii shuduurin naas, minal jinnati wan naas.”

Maksudnya:

“Aku berlindung di Tuhan (yang menyuburkan dan master) manusia. Raja manusia. Dewa daripada manusia. Dari kejahatan (whispers) setan biasa bersembunyi, yang bisikan (jahat) ke dalam hati manusia, sudah (kelas) jin dan manusia.”

8. Membaca Tasbih, Tahmid dan Takbir

Zikir selepas solat fardhu berikutnya adalah untuk membaca tasbih, tahmid, dan takbir

Tasbih

سُبْحَانَ اللَّهِ

“Subhaanalloh” (Sebanyak 33x).

Maksudnya:

Kemuliaan bagi Allah.

Tahmid

الْحَمْدُ لِلَّهِ

“Alhamdulillah” (Sebanyak 33x).

Maksudnya:

“segala puji untuk Tuhan.”

Takbir

اللَّهُ أَكْبَرُ

“Allahu akbar” (Sebanyak 33x).

Maksudnya:

Allah Maha Besar.

9. Membaca Kalimat Tauhid dan Bacaan Hauqola

Seterusnya membaca ayat allah yang berkaitan dengan membaca Hauqolah

اللهُ أَكْبَرُ كَبِيْرًا وَاْلحَمْدُ ِللهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَأَصِيْلاً، لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ، لَهُ اْلمُلْكُ وَلَهُ اْلحَمْدُ يُحْيِي وَيُمِيْتُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ. وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللهِ اْلعَلِيِّ اْلعَظِيْمِ

“Allaahu akbar Kabiiraan Wal Hamdulillaahi Katsiiraan Wasubhaanallaahi Bukratan Wa Ashiilaan, Laa Ilaaha illallaahu Wahdahu Laa Syariikalahu, Lahul Mulku Walahul Hamdu Yuhyi Wa Yumiitu Wahuwa ‘Alaa Kulli Syaiin Qodiir. Walaa Haula Walaa Quwwata Illaa Billaahil ‘Aliyyil ‘Adziim(i).”

Maksudnya:

“Tidak ada yang mempunyai hak di menyembah dengan kebenaran kecuali Allah, salah satu dan hanya dan tidak ada pasangan atau bersekutu, beliau adalah kekuasaan, segala puji hanya untuk Allah, Maha kuasa mempunyai Kuasa ke atas segala-galanya, tidak ada kekuasaan dan kekuatan, Tetapi dengan bantuan Tuhan yang Maha kuasa”

10. Baca doa selepas solat fardhu

Selepas selesai zikir terus berdoa kepada Tuhan dengan membaca doa selepas solat fardhu.

Adapun doa selepas solat fardhu ini terdiri dari:

  • Baca Tahmid, Pujian dan bersyukur Kepada Tuhan.
  • Bacakan Sholawat Nabi.
  • Membaca Doa Selamat datang di Dunia dan Akhirat.
  • Baca Doa yang Bahagia Dunia dan Akhirat.
  • Baca Doa Untuk Ibu Bapa.
  • Baca Doa Penutup.

Semak semak dan membaca doa selepas solat fardhu penuh di bawah

1. Baca tahmid, pujian dan bersyukur kepada Tuhan

Pertama dari semua cadangan bacaan tahmid dan pujian dan bersyukur kepada Tuhan untuk hadiah yang telah diberikan

اَلْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ. حَمْدًا يُوَافِىْ نِعَمَهُ وَيُكَافِئُ مَزِيْدَهُ. يَارَبَّنَالَكَ الْحَمْدُ وَلَكَ الشُّكْرُ كَمَا يَنْبَغِىْ لِجَلاَلِ وَجْهِكَ وَعَظِيْمِ سُلْطَانِكَ

Maksudnya:

“Segala puji bagi Allah, Penguasa alam Semesta. Pujian yang setanding dengan nikmat dan waran tambahan. O Tuhan, Engkau adalah semua pujian, dan untuk Kau semua terima kasih, seperti yang layak bangsawan bahan-Mu dan yang mulia dan kuasa-Mu”

2. Bacakan sholawat nabi

Doa wajib selepas solat fardhu berikutnya adalah membaca sholawat nabi. Ini doa sebagai bentuk penghormatan kepada Nabi untuk mendapatkan perantaraan kemudian di yaumil kiyamah.

اَللهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ. صَلاَةً تُنْجِيْنَابِهَا مِنْ جَمِيْعِ اْلاَهْوَالِ وَاْلآفَاتِ. وَتَقْضِىْ لَنَابِهَا جَمِيْعَ الْحَاجَاتِ.وَتُطَهِّرُنَا بِهَا مِنْ جَمِيْعِ السَّيِّئَاتِ. وَتَرْفَعُنَابِهَا عِنْدَكَ اَعْلَى الدَّرَجَاتِ. وَتُبَلِّغُنَا بِهَا اَقْصَى الْغَيَاتِ مِنْ جَمِيْعِ الْخَيْرَاتِ فِى الْحَيَاةِ وَبَعْدَ الْمَمَاتِ اِنَّهُ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدَّعَوَاتِ وَيَاقَاضِىَ الْحَاجَاتِ

Maksudnya:

“O Tuhan, tuangkan rahmat dan kebajikan untuk kejahatan kita, Nabi Muhammad dan keluarganya, yang belas kasihan yang bisa menyelamatkan kita dari semua takut dan penyakit, yang mampu memenuhi segala kebutuhan kita”.

“Yang bisa membersihkan diri dari semua keburukan, yang boleh meninggikan kita untuk tahap tertinggi di sebelah Anda, dan membebaskan kita ke tujuan maksimum semua kebaikan, kedua-dua semasa hidup dan setelah kematian.”

“Sesungguhnya adalah Pendengaran, Semua Dekat, semua-Membenarkan semua doa dan doa. O Inti yang Maha kuasa untuk Memenuhi semua keperluan Hamba-Nya”

3. Membaca Doa Selamat datang di Dunia dan Akhirat

Selepas bersholawat kepada Nabi, Doa selepas solat fardhu berikutnya adalah untuk membaca doa penyelamatan di dunia ini dan akhirat dalam rangka untuk menghindari hukuman api neraka.

اَللهُمَّ اِنَّا نَسْئَلُكَ سَلاَمَةً فِى الدِّيْنِ وَالدُّنْيَا وَاْلآخِرَةِ وَعَافِيَةً فِى الْجَسَدِ وَصِحَّةً فِى الْبَدَنِ وَزِيَادَةً فِى الْعِلْمِ وَبَرَكَةً فِى الرِّزْقِ وَتَوْبَةً قَبْلَ الْمَوْتِ وَرَحْمَةً عِنْدَ الْمَوْتِ وَمَغْفِرَةً بَعْدَ الْمَوْتِ. اَللهُمَّ هَوِّنْ عَلَيْنَا فِىْ سَكَرَاتِ الْمَوْتِ وَالنَّجَاةَ مِنَ النَّارِ وَالْعَفْوَ عِنْدَ الْحِسَابِ. رَبَّنَا لاَتُزِغْ قُلُوْبَنَا بَعْدَ اِذْهَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً اِنَّكَ اَنْتَ الْوَهَّابُ

Maksudnya:

ya Allah, Sesungguhnya kami mohon Kepadamu, kebahagiaan dalam agama, ini dunia dan akhirat, kesihatan badan, kesihatan badan, tambahan sains, berkat rezeki, pertobatan sebelum datangnya kematian, belas kasihan datang ketika kematian dan rahmat selepas datang kematian.”

“Ya Allah, membuat kita dalam menghadapi sakaratul maut, menjaga kita dari siksaan neraka, dan pengampunan pada masa perhitungan.”

“O Tuhan, Engkau tidak goyahkan hati kita selepas Anda memiliki petunjuk, dan berilah kami rahmat dari sisi Anda. Sesungguhnya Engkau Pemberi.

4. Baca doa untuk ibu bapa

اَللّٰهُمَّ اغْفِرْلِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَاكَمَارَبَّيَانِيْ صَغِيْرَا

“Allaahummaghfirlii Dzunuubi Waliwaalidayya Warhamhumaa Kamaa Rabbayaanii Saghiiraa”

Maksudnya:

“Ya Allah, mengampuni segala dosa-dosaku … dan dosa-dosa orang tuaku, serta berbelaskasihlah untuk kedua-dua dari mereka saat mereka adalah belas kasihan untuk diri saya dalam masa yang saya ketch.”

5. Baca doa yang bahagia dunia dan akhirat

Doa selepas solat yang akan datang adalah dengan membaca doa untuk mendapatkan banyak rezeki dan kebahagiaan di dunia akhirat

رَبَّنَا أَتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي اْلأَخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

“Rabbanaa Aatinaa Fid Dun Yaa Hasanatan Wafil Aakhirati Hasanatan Waqinaa Adzaabannaar”

Maksudnya:

“Tuhan kami, beri Kami baik di dunia ini … dan kebaikan di akhirat dan menjaga Kita dari siksaan neraka”

6. Baca doa penutup

Setelah membaca beberapa doa selepas solat fardhu, maka doa ditutup dengan bacaan doa untuk memohon belas kasih untuk nabi Muhammad dan keluarganya dan teman-temannya.

وَصَلَّى اللهُ عَلى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ وَالْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ

“Washallallaahu ‘Alaa Sayyidinaa Muhammadin Wa’alaa Aali Sayyidinaa Muhammad. Walhamdulillaahi Rabbil ‘Aalamiin.”

Maksudnya:

“Semoga Allah memberikan rahmat dan kebajikan untuk ketua kita Nabi Muhammad, keluarga dan para sahabat dan segala puji bagi Allah, Tuhan Semesta alam.

Kesimpulan

Itu ringkasan ketetapan doa selepas solat fardhu. Keutamaan solat fardhu sangat luar biasa untuk melakukannya, Terutama jika ditambah dengan doa selepas itu.

Berdoa selepas solat fardhu akan membuat Anda menjadi lebih tenang dan damai. Tidak hanya itu, Anda kemudian akan diberikan berkat dan licin rezeki oleh Allah.

Tags

You might also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *